Folyékony ragasztóanyagok

Folyékony ragasztók


 

Vizes diszperziós ragasztók Scotch-Weld™ (Fastbond)

Kiváló alternatívát jelent a hagyományos oldószer alapú ragasztókkal szemben. A termékcsalád valamennyi tagja nedves állapotban nem tűzveszélyes, és illékony szervesanyag tartalma alacsony vagy egyáltalán nincs. Magasabb szilárdanyag-tartalomnak köszönhetően költséghatékony megoldás, szórással, ecsettel, hengerrel egyaránt felhordható. Kontaktragasztók poliklopropén, nyomásra tapadó ragasztók akril, szigetelő ragasztók sztirol-butadián alap polimerrel, valamint szitázható és UV kötő változatokban is.

 

Oldószeres ragasztók

 

Scotch-Weld™ oldószeres ragasztók (Scotch-Grip) Tubusos, literes vagy hordós változatokban kaphatóak. Az általános felhasználáson kívül egyes típusok, gumi, neoprén, műanyag, vinil és hab ragasztásra specializáltak.

Scotch-Weld™ aeroszolos és cilinderes ragasztók 400 ml-es spray és 19literes kiszerelésű kontakt ragasztók, általános célra, habokhoz, újrapozícionálhatóan és extra erős változatban.

 

Scotch-Weld™  PU, hibrid, szilikon tömítők és tömítőragasztók

310ml-es és 600ml (hurkás) változatban nagy teljesítményű termékek rögzítésre, kitöltésre, tömítésre, vízzárásra. A poliuretán és hibrid ragasztók és tömítők egykomponensű anyagok, melyeknél nincs szükség összekeverésre vagy speciális felhordó eszközre. A termékek a levegőben lévő nedvesség hatására kötnek, és tartós, rugalmas kötést adnak.

 

Jellemző felhasználások: járműiparban panel rögzítés, hajótest ragasztás, tetőfedés és falban futó
cső rögzítés, dilatációs illesztés, ablak rögzítés.

 

Scotch-Weld™ ömledékragasztók (Jet-Melt)

A 3M a hot melt ragasztási rendszert az iparban használt anyagok széles körének gyors és kényelmes összeragasztására fejlesztette ki. A hot melt ragasztók
oldószermentes, hőre (210 ºC) lágyulóműgyanták, melyek melegítésre megolvadnak, majd lehűlve azonnal erős kötést képeznek.
A hot melt  ragasztók alacsonyabb hőmérsékleten (130 ºC) olvadó családja a Low Melt, így alkalmasak az alacsonyabb hőállóságú anyagok, habok ragasztására is. A ragasztók jellemzően felhasználásra kerülnek kartondoboz lezárásnál, asztalos- és bútoriparban fa rasztásra, műanyagok gyors ragasztására,díszműipari  alkalmazásoknál és az elektronikai iparban kiöntőgyantaként, valamint kábelrögzítésre.

 

Szerkezeti ragasztók

 

A 3M nagy kötésszilárdságú szerkezeti ragasztói alapjában véve nagy teherbírású ragasztók epoxi, uretán vagy akril bázissal. A kötésszilárdság gyakran olyan erős, vagy erősebb, mint maga a ragasztandó anyag szilárdsága.
Általánosságban, ezek a szerkezeti ragasztók elegendő kohéziós erővel és kúszási ellenállással rendelkeznek ahhoz, hogy tartósan rögzítsenek nagy terhelésnek kitett szerkezeti elemeket, lehetővé téve ezzel a mechanikai és hegesztett kötések kiváltását sok ipari alkalmazásban. A 3M kétkomponensű szerkezeti ragasztókhoz kifejlesztett EPX (Exact Proportional Mixing = pontos arányban történő keverés) felhordási rendszere gyors, gazdaságos, tiszta, pontos feldolgozást és gyors összeszerelést biztosít. A legkülönbözőbb tulajdonságokkal – rugalmasság, szín, ütésállóság, vegyi ellenállás, hőállóság, stb. – rendelkeznek, 7-420 perces feldolgozási szilárdsági tartományban. A ragasztót pontszerűen vagy folyamatos csíkban tudjuk felvinni. Az adagolás, keverés, felhordás egyetlen egy művelettel elvégezhető, és állandó, meghatározott minőséget érünk el. Ezek a 3M szerkezeti ragasztók tartós, nagy szilárdságú kötést biztosítanak a legkülönbözőbb anyagokon, mint pl. fémeken, üvegen, kerámián, fán, műanyagokon, gumikon, stb.

 • Különböző anyagok széles skáláját ragaszthatjuk velük
 • Egyszerre kötnek össze és tömítenek
 • Erős ragasztást biztosítanak a gyengébb struktúrájú anyagoknál is
 • Nagyobb felületek ragasztásával csökken a ragasztási pontok terhelése
 • A ragasztó szétválasztja a felületeket így véd a korróziótól

A ragasztott részeket addig kell rögzíteni, amíg a ragasztó a feldolgozási szilárdságot el nem érte.

 

Ciánakrilát pillanatragasztók

 

A cianoakrilát pillanatragasztók speciális, egykomponensű ragasztók. Gyorsan és könnyen használhatóak, oldószermentesek, magas szakító- es nyírószilárdsággal rendelkeznek. Sokfajta anyag ragasztására alkalmasak (fém, fa, műanyag, kerámia, gumi, kompozit…), és kézzel vagy automata géppel adagolhatóak.

Típus csoportok:

 • Nagy teljesítményű etil cianoakrilátok
 • Magas hőmérséklet állóságú típusok
 • Felületre nem érzékeny típusok
 • Gumiadalékolt cianoakrilátok
 • Alacsony szaghatású, alacsony kipárolgású ragasztók
 • Cianoakrilátok műanyag és gumi ragasztására
 • Tixotróp gél állagú ragasztók
 • Ragasztók porózus felületre

 

Anaerob ragasztók

 

Anaerob ragasztók nagy teljesítményű, egykomponensű ragasztók, melyek levegőtől elzárt környezetben és fémek jelenétében kötnek. Az anaerob ragasztókat gyakran használják az összeszerelés során az eredeti berendezésgyártók (OEM), a karbantartási részlegek, a nagyjavítási projektekben, és a teljes autógyártási ágazat. Széles választék áll rendelkezésre

kötéserő és viszkozitás vonatkozásában. Az anaerob termékeket csavarrögzítésre, menettömítésre, csövek és
hidraulika-csatlakozások tömítésére, hengeres alkatrészek és tömítések rögzítésére használják.

 

Csavarrögzítő

A csavarrögzítő kitölti a fémmenetek közötti rést, megakadályozza a vibráció által okozott kilazulást, továbbá megakadályozza a szivárgást és a korrózió kialakulását. Helyettesíti a csavarrögzítés hagyományos mechanikai módszereit, mint pl biztosító alátét, sasszegek, a csavarok és huzalok használatát, csökkentve ezzel a súlyt, a raktárkészletet és a költségeket. Egy komponens (nincs keverés), könnyű alkalmazás, alkatrészek pl. csapágyak, fogaskerekek, tengelyek, perselyek, tárcsák, hengerbetétek és rotorok összeszerelésénél használják. Növeli a hengeres illesztések teherbírási tulajdonságait.

 

Felülettömítő

Felülettömítő kiküszöböli az előre gyártott tömítéseket, csökkenti a súlyt, a készleteket és költségeket. Javítja a tömítettséget és a szilárdságot. Víz-, olaj- és üzemanyag szivattyúkon, elektromos motorok külső burkolatán, kompresszorokon, termosztát házakon és a legtöbb hasonló fémház tömítendő megmunkált felületére. Nem zsugorodik, nem reped meg, nem folyik meg. Kitölti a felületi egyenetlenségeket, csökkenti a megmunkálási költségeket.

 

Csőtömítő

Csőtömítő helyettesíti a PTFE ragasztószalagot és egyéb segédanyagokat menet- és csőtömítésnél. Oldószermentes, összeszerelésnél nem foszlik szét, mint a ragasztószalagok. Hosszú idő után is könnyen szétbontható, gyors és megbízható kisnyomású csöveknél.

 

UV ragasztók

 

Az UV fényre kötő ragasztók nagy teljesítményű, egykomponensű ragasztók, az ultraviola fény hatására polimerizálódnak. Szabályozott, gyorsan kötő kapcsolatot képeznek üveg, fém, műanyag felületeknél, melynél az egyik felületnek UV fényt áteresztőnek kell lennie.

Általános ragasztásra metszett üveg, ólomkristály és sokféle műanyag ragasztására. Elektronikai alkatrészek környezeti hatások elleni védelmére, kiöntés, tokozás. Gyakorta alkalmazzák hangszórók összeszerelésénél, orvosi műszergyártásban, bútorok üveglapjainak szerelésénél.

 

További információkért forduljon munkatársunkhoz:


Hagara Gábor
+36 20 9621 229 / Iroda: +36 1 322 8566
hagara.gabor@alap-tronik.hu