Novec™ tisztító folyadékok

Novec tisztítófolyadékok


 

Az ipari, elektronikai tisztítási eljárásoknak két fő fajtája ismert. Az oldószeres és a vízbázisú.

A vízbázisú technológiák jellemzően négy fázisból áll. Először mosás a vízbázisú tisztítószerrel, csapvizes öblítés, lágy vizes öblítés, majd szárítás. Ennek következménye, hogy a folyamat lassú, energia igényes, bonyolult. Bár a vízbázisú tisztítószerek általában olcsók, a folyamat teljes költsége – a nagy mennyiségű víz és annak kezelése, szűrése, energia és munkaidő igénye miatt – már mást mutat.

Az oldószeres technológiák fő nehézsége a tűzveszély és a munka-egészségügyi, illetve környezeti terhelés. A tűzveszélyre és a munka-egészségügyi kockázatokra megfelelő választ kaptunk a freonok felfedezésével. Csakhogy később kiderült, hogy a freonok súlyos csapást mérnek a magas légkörben az ózonrétegre. Ennek következtében nagyon sok freon használata betiltásra került, vagy csak szigorú szabályok mellett használhatóak. Ez késztette a 3M kutatóit is arra, hogy keressenek olyan vegyületeket, melyek a freonok kiváltására alkalmasak. Ennek a kutatómunkának az eredménye a Novec termékcsalád.

 

A Novec termékek fő jellemzői:

  • Nagyon gyorsan, nyom nélkül szárad, precíziós tisztítók
  • Nem tűzveszélyes, nem vezeti az áramot
  • Nem okoz korróziót
  • Alacsony egészségügyi kockázat
  • Nem rombolja az ózonréteget
  • Nagyon alacsony üvegházhatás (akár egy nagyságrenddel alacsonyabb, mint a konkurens termékeké)
  • Rendkívüli kúszóképesség, kiváló tisztítóhatás
  • Oldja a szilikonolajat és szilikonzsírt is

Leggyakrabban gőz-fázisú és/vagy ultrahangos berendezésekben használatosak különböző tisztítási feladatokra ipari és elektronikai alkalmazásokban. Többféle változat és keverék elérhető, így ki lehet választani az adott tisztítási feladathoz legalkalmasabb típust. Ilyen speciális tisztítási feladat például régi mozifilmek mosása, melyre szintén van alkalmas keverék.

Ezen túl, mivel nagyon jó szigetelők, elektronikai rendszerekben használhatók hűtőközegként. Szuper-számítógép, vagy nagy teljesítményű tápegység a Novec folyadékban elmerülve dolgozik, míg a keletkezett hőt a Novec folyadék szállítja el.

 

További információkért forduljon munkatársunkhoz:


Kővári Zsolt
+36 20 252 2780 / Iroda: +36 1 322 8566
kovari.zsolt@alap-tronik.hu