Villamos szigeteléstechnikai termékek

Legyen szó bármilyen elektronikus eszközről vagy nagy teljesítményű villamos gépről, elengedhetetlen a különböző fémalkatrészek megbízható szigetelése. Fontos azonban tudni, hogy a szigetelőanyagok csak akkor működnek hatékonyan, ha azok a berendezés teljes élettartama alatt képesek átütés nélkül elviselni a villamos igénybevételt. Ehhez elengedhetetlen professzionális minőségű és a célnak megfelelő villamos szigeteléstechnikai anyagokat választani.

Villamos szigeteléstechnika pontos méretezéssel

Ahhoz, hogy a szigeteléstechnikai ragasztók vagy egyéb anyagok megfelelően védjenek, fontos, hogy olyan erős szigetelésű termékeket válasszon, amelyek képesek ellenállni az átütési igénybevételnek. Mindemellett fontos odafigyelni, hogy amennyiben a szigetelőanyag mechanikus rögzítési feladatokat is ellát, képes legyen hosszútávon is megfelelő tapadást és tartást biztosítani.

A szigetelőanyagoknak mindemellett ki kell bírnia az adott elektronikai berendezés hőmérsékletét, a vezetékek és alkatrészek melegedését, illetve adott esetben ellenállnia kell a külső környezeti behatásoknak, így például a levegő páratartalmának, a különböző szennyeződéseknek vagy éppen a kártevőknek is. A méretezésnél éppen ezért oda kell figyelni az adott készülék teljesítményére, illetve az üzemeltetés viszonyaira.

Elektromos szigetelő szalagok

Bár kezdetben a szigetelő szalagokat papírból, illetve szövetből készítették, a modern, szintetikus polimerekből készültet termékek sokkal hatékonyabb és megbízhatóbb szigetelést nyújtanak. A gumi, szilikon, valamint akril bázisú gumiragasztók különböző hőosztályba sorolhatók, így a gumiragasztók a B, az akril az F, a szilikon ragasztók pedig H hőosztályba tartoznak. Természetesen a leggyengébb láncszem elv alapján, ha a szigetelőanyag alacsonyabb hőosztályú mint a ragasztó, akkor az határozza meg a szalag eredő hőosztályát. Ilyen módon az adott terméket az alapján kell megválasztani, hogy a berendezés milyen termikus tulajdonságú ragasztót kíván meg, azaz milyen hőállóságra lesz szükség, de az is fontos szempont, hogy az adott öntapadó szalagnak milyen mértékben kell ellenállnia a korróziónak vagy éppen az elektrokémiai migrációnak.

Egyéb szigeteléstechnikai 3M termékek

Z-irányban vezető filmek: olyan ragasztószalagok, amelyek kétoldalas tapadást biztosítanak, X-Y irányban szigetelnek, azonban Z irányban elektromosan vezetnek. Az ilyen termékekből elérhető öntapadó, illetve hőre aktiválódó változat is.

3M EMI abszorberek: kiválóak az elektromágneses hullámok elnyelésére. Napjainkban egyre szigorúbbak az elektromágneses zavarkibocsátásra vonatkozó előírások, így a berendezések megfelelőségéhez kiváló segítséget nyújtanak a 3M zavarelnyelő anyagai.

Szigetelő papírok: a 3M szigetelő papírjai olyan szervetlen szigetelő termékek, amelyek akár 200 C° feletti hőmérsékleten sem veszítenek mechanikai és elektromos tulajdonságaikból, ugyanakkor rendkívül jól vezetik a hőt.